turismoqr.es
Ermita del Mas de Tous

Ermita del Mas de Tous

Xicoteta ermita que es va construir sota l’advocació del Sagrat Cor de Jesús i la Mare de Déu de l’Abundància, i que en formar part del complex de la Masia de Tous, se li coneix popularment com l’Ermita del “Mas de Tous”.

Va ser construïda al principi per a ús privat dels propietaris D. Augusto Danvila Jaldero i Flora Moreno, però en estar situada als afores de la població, va donar servei als empleats de la masia ia tots els treballadors que estaven per allà i no podien acudir a temps a la seua parròquia.

Es tracta d’una xicoteta construcció rectangular d’una sola nau coberta per una volta de canó rematada amb presbiteri poligonal. Policromada en excés, destacant colors com el daurat, el vermell i el blau, propis de l’estil neobizantí, un estil molt utilitzat a València al segle XIX considerat adequat per a la construcció de noves esglésies o capelles. La decoració es completa amb sòcol de rajoles i un cicle pictòric figuratiu que recorre les parets i la volta de capella.

D. Augusto Danvila Jaldero, signa la obra, demostrant amb això els seus coneixements sobre art, doncs a part de ser advocat i historiador, va ser gran amant i aficionat a les Belles Arts, formant part així de l’elit intel · lectual valenciana i relacionant-se amb grans artistes com Sorolla.

L’octubre de 2005, sent capellà Rector de l’Església Santíssima Trinitat i Sant Josep, D. Javier Costa Catalá, es va restaurar parcialment l’ermita del Mas de Tous, mitjançant un ajut concedides per la Diputació de València per a la conservació d’immobles de la província que posseeixin valors històrics, artístics o d’interès local.

Les obres que es van fer, van ser aquelles de major urgència per poder preservar les pintures murals que es troben en tota la seua extensió, a excepció d’un petit sòcol, en els paraments verticals i la volta.

En l’actualitat, l’ermita pertany a l’Església Santíssima Trinitat i Sant Josep i el dia 5 d’octubre es realitza la baixada de la imatge de la Verge del Rosari, des de l’ermita fins a l’Església.

Galería

facebook twitter youtube